Nyheder


Bemærk, at de angivne links ofte er nyhedslinks, som hurtigt bliver forældede.
Bemærk også: Links åbner ikke automatisk i et nyt vindue; vil du tilbage til langgaard.dk, skal du altså benytte "tilbage"-knappen.

Maj 2024

Vindere af den 4. Rued Langgaard Konkurrence
Konkurrencen, som afholdes af Rued Langgaard Festivalen, fandt sted 4-5. maj og havde syv deltagende solister og ensembler fra det Kongelige og det Jyske Musikkonservatorium. Niveauet var utroligt højt og juryen var sat på en svær opgave. Vinder blev lied-duoen Marie Borup og Stefan Macovei. De modtog 25.000 kr. og skal afholde en koncert på årets Langgaard Festival. Andenprisen gik til organist Ari Hammer (15.000 kr.) og tredjeprisen (10.000 kr.) til sanger Julie Husballe Hansen og pianisten Sonja Honkamaa.

Januar 2024

Dobbelt-cd med 40 Langgaard-sange 
Signe Asmussen Manuitt og Berit Johansen Tange, der opført og arbejdet md Langgaards sange i mere end 20 år har nu indspillet 40 sange (af hvilke 14 ikke tidligere har været indspillet) på 2 CD'er på eget forlag under platformen Gateway Musik (SB001-002).

November 2023

Ajourført værkliste
Værklisten på denne hjemmeside er blevet ajourført, dokumentet med rettelser til værkfortegnelsen BVN er ligeledes ajourført, og det er nu muligt, at downloade bogudgaven af Rued Langgaards Kompositioner som pdf (bemærk: 388 MB).
Se nærmere her.

Oktober 2023

Ny bog om Rued Langgaard
Bendt Viinholt Nielsen har skrevet en introduktion til Langgaard og hans musik i forlaget Multivers' serie "Danske Komponister". Bogen, som bringer en del nyt om komponisten, udkom 10. oktober.
Læs mere på forlagets hjemmeside. Læs også Jeppe Rônnows anmeldelse.

Ny CD med sange
Den 3. november udgiver Dacapo Records et nyt album med sange af Rued Langgaard, indspillet af sopranen Louise McClelland og pianisten Kristian Riisager, prisvindere ved den 1. Langgaard konkurrence i 2021. Se nærmere på Dacapos hjemmeside.

Maj 2023

Prismodtagere ved den 3. Langgaard Konkurrence
Den 3. Langgaard Konkurrence for unge musikere fandt sted 29-30. april og havde 11 deltagende ensembler samt fire organister (konkurrencen var i år for første gang åben for orgelspillere). Sankt Markus Kirke og Koncertkirken i København dannede rammen om begivenheden. Det kunstneriske niveau var også denne gang usædvanligt højt.
De tre priser på hhv. 25.000, 15.000 og 10.000 kr. gik til violin/klaver-duoen Marcelina Sztekmiler/Benjamin Skydsgaard (1. pris), lied-duoen Ian Marcus Bjørsvik/Kei Solvang (2. pris) og organisten Adrian Baguena (3. pris). Førsteprismodtageren kan høres ved Rued Langgaard Festivalen 2023 i Ribe.

April 2023

To prominente Langgaard-fans er afgået ved døden
En af de kendteste Langgaard-fans, Dame Edna, afgik ved døden i april 2023 i en alder af 89 år. I midten af 1995'erne erklærede hun sin stærke tilknytning til og beundring for vor store komponist.
Se hendes hilsen her.

Sidste år mistede vi en anden kendt Langgaard-beundrer, nemlig Uffe Ellemann-Jensen, som døde i juni 2022. Han talte altid varmt om Langgaard, og i 2010 opfyldte Aalborg Symfoniorkester hans ønske om en opførelse af Langgaards symfoni nr. 4.

Februar 2023

Langgaards "Klippepastoraler" opføres igen i Tyskland
Den 17. og 19. februar spiller Philharmonisches Orchester Cottbus under ledelse af GDM Alexander Merzyn Langgaards første symfoni i Staatstheater Cottbus.
Se nærmere på orkestrets hjemmeside.

Tre opførelser af Antikrist på Deutsche Oper i denne måned
DO har repremiere på Antikrist den 10. februar og den utroligt farverige og ekspressive opsætning spiller yderligere to gange i denne sæson, nemlig 12. februar og 24. februar.
Se mere på Deutsche Opers hjemmeside.

November 2022

Berlinerfilharmonikernes indspilning af "Klippepastoraler" udkommer
Det var Berlinerfilharmonikerne, der i 1913 uropførte Langgaards 1. symfoni i Filharmonien, og i 2022 genopførte de værket under ledelse af Sakari Oramo på tre koncerter - med bragende succes.
Nu den 4. november udgiver Dacapo indspilningen. Se traileren her. Og læs mere på Dacapos hjemmeside.

September 2022

Japan-premiere på Langgaards 4. symfoni
Den 20. september opfører Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra Langgaards fjerde symfoni "Løvfald" under ledelse af Thomas Dausgaard. Det er første gang, Langgaard opføres af et professionelt orkester i Japan (i 2017 blev symfoni nr. 11 opført af et amatørorkester).

Berit Johansen Tanges fjerde klaver-cd
Den fjerde cd er udkommet på Dacapo Records (6.220662) og rummer bl.a. Sonate nr. 2 og første indspilnuinger af to mindre værker, Scherzo (1925) og Expression (1930-32/1939).

Rued Langgaards Bechstein-flygel er tilbage i Ribe
Langgaards instrument, som han spillede på hele sit liv, er efter mere end 50 år i privateje kommet tilbage til Ribe og ejes nu af Ribe Bys Museer. Det er opstillet i Det gamle Rådhus og blev præsenteret ved en række mini-koncerter under Langgaard festival 2022.

Maj 2022

Vindere af Rued Langgaard Konkurrencen 2022
Den anden RL Konkurrence blev afviklet i København 7-8. maj. Førsteprisen på 25.000 kr. (og en koncert under Langgaard Festival 2022 til september) gik til liedduoen Laura Hilden/Ruben Høgh, andenprisen (15.000 kr.) blev tildelt liedduoen Katrin Helena Kuslap/Hazel Friedmann, og tredjeprisen gik til liedduoen Niklas de Fries/Cecilia Apostolo, alle er studerende ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.
Læs mere om konkurrencen på Rued Langgaard Festivals hjemmeside.

Rued Langgaard Festival 2022, 1.-4- september i Ribe
Under overskriften Uendelighed præsenterer festivalen en række koncerter og andre begivenheder med Langgaard, Per Nørgård (90 år her til sommer) og Else-Marie Pade i fokus.
Se programmet på festivalen's hjemmeside.

Rued Langgaard i Berlin 16.-19. juni
I forbindelse med opførelserne af Langgaards første symfoni med Berlinerfilharmonikerne og Sakari Oramo, arrangeres et supplerende koncertprogram med fire koncerter og en udstilling bl.a. af originalmanuskriptet til synfonien, der befinder sig i Berlin på Staatliches Institut für Musikforschung (SIMPK), som også står for programmet.

Langgaards første symfoni opført af BBC SO/Sakari Oramo 8. april
Symfonien skulle have været opført af Oramo med Kungliga Hovkapellet I Stockholm i januar, men blev aflyst pga. corona-pandemien. I stedet dirigenere Oramo symfonien på sin koncert med BBC SO 8. april. Læs en anmeldelse her.

December 2021

Langgaards strygekvartetter publiceres i samlet bind
Langgaard skrev 9 strygekvartetter samt to mindre værker for kvartet. Alle 11 er udgives af Rued Langgaard Udgaven i januar 2022, et bind på over 400 sider. Find nærmere information på Langgaard Udgavens side.

Unge pianister - Piekut og Bouzine - indspiller Langgaard
Det danske stortalent Gustav Piekut har på Naxos udgivet en CD med titlen Towards the Flame med værker af Skrjabin og Langgaard. Af sidstnævnte er det Sponsa Christi, taedium vita, Afgrundsmusik og Flammekamrene. Se nærmere på Naxos' hjemmeside.

Den russisk pianist Mikhaïl Bouzine, som vandt Concour d'Orleans 2021, har medtaget Langgaards Le Béguinage på sin første CD, som har titlen L'oiseau rebelle. CD'en er udgivet af Concour d'Orleans. Se nærmere her.

September 2021

Østrigsk monografi om Langgaard præsenteret på Langgaard Festivalen
Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien har i 2021 udgivet Rued Langgaard Perspektiven i deres skriftserie Musikkontext. Redaktør er Juri Gianini. Bogen (210 sider) rummer 10 artikler om Langgaard og hans musik, hvoraf fem er bidrag fra Danmark, men alle artikler er på tysk. Det er den første ikke-danske bogudgivelse, som er helliget Langgaard. Bogen blev officielt præsenteret på Langgaard Festivalen i Ribe. (Hollitzer Verlag, Wien, ISBN 978-3-99012-597-7 / ISSN 1616-5209).

August 2021

Langgaards første symfoni genopføres af Berlinerne efter 109 år!
Berlinerfilharmonikerne har sat Langgaard symfoni nr. 1 på programmet med tre opførelser 16., 17. og 18. juni 2022 med Sakari Oramo som dirigent. Berlinerne uropførte symfonien i 1913. Se Berliner Philharmonikers hjemmeside.

Antikrist i Berlin med premiere 31. januar 2022.
Efter en corona-udsættelse på næsten to år er premieren på Antikrist på Deutsche Oper igen programsat - til 30. januar 2022. Det bliver en spektakulær opsætning med dansere og stort kor. Læs mere på Deutsche Opers hjemmeside.

Langgaard Festival i Ribe 2.-6. sep. 2021
Festivalens tema er i år "Wien 1900" med fokus på Zemlinsky og Alma Mahler - foruden Langgaard. Se programmet på Festivalens hjemmeside.

Ny CD med kammerværker
Signe Asmuussen, sopran, og Esbjerg Ensemble har indspillet Langgaards værker for blæserensemble og for sopran og strygekvartet mv. på Dacapo 8.226158. Med i købet får man Allan Graugaard Madsens arrangement for ensemble af Afgrundsmusik. Se nærmere på Dacapos hjemmeside.

Langgaards samlede værker for violin og klaver
Langgaard skrev 11 værker for violin og klaver (orgel) i tidsrummet mellem 1906 og 1950. Alle værker er med i Rued Langgaard Udgavens seneste udgivelse, som omfatter partitur (klaverstemme) og en separat violinstemme til alle værker. Bindet udkom i juni. Se nærmere på Rued Langgaard Udgavens side.

April 2021

Vinderne af Rued Langgaard Konkurrencen 2021
Konkurren havde 16 deltagende solister og ensembler, i alt 30 musikere fra de tre danske konservatorier. Niveauet var usædvanligt højt og der kom mange overbevisende bud på fortolkning af Langgaards musik. Vinderne blev:
Delt førstepris (a 20.000 kr.): Absalon Kvartetten og liedduoen Louise McClelland Jacobsen/Kristian Riisager - andenprisen blev ikke uddelt, tredjeprisen (10.000 kr.) gik til duoen Kaya Kato Møller (violin) og Mads Fuglsang Ryborg (klaver). De to førsteprisvindere præsenteres ved åbningskoncerten på Langgaard Festival 2021.
Se det hele på Langgaard Festivalens facebook-side.

Marts 2021

Spektakulær TV-produktion af Langgaards første symfoni fra Seoul (2017)
Gå ikke glip af denne engagerede opførelse!
https://www.youtube.com/watch?v=MatX5qo9V74

Volume 3 af den komplette violin-klaver-værk-serie ude nu
Det tredje og sidste album i Gunvor Sihm og Berit Johansen Tanges samlede serie med alle Langgaards værker for violin og klaver udkom på Dacapo 26 februar. Det indeholder sonate nr. 2 og 3 og to mindre stykker. Se nærmere på Dacapos hjemmeside.

Første Langgaard Konkurrence afholdes 24.-25. april
Langgaard Fonden har taget initiativ til afholdelse af en række masterclasses på konservatorierne samt en afsluttende konkurrence blandt violinister, sangere, pianister og strygekvartetter om den bedste udførelse af Langgaard-værker. Masterclass-arrangementerne er lagt i hænderne på Berit Johansen Tange, Gunvor Sihm og Signe Asmussen. Læs mere om det på Langgaard Festivalens hjemmeside.

Flere corona-aflysninger af Antikrist
Desværre blev to koncertopførelser af Antikrist aflyst pga. corona-pandemien, dels i Glasgow og dels i København (januar). I begge tilfælde var det med Thomas Dausgaard som dirigent

August 2020

Corona-aflysning
På grund af pendemien blev Deutche Opers produktion af Antikrist ikke gennemført som planlagt i marts, men forhåbentlig vil premieren kunne finde sted i efterårssæsonen 2021.
Men festivalen i Ribe forløber som planlagt, under hensynategn til de sundhedsfaglige anbefalinger.

Langgaard-festival under overskriften "Ild (Skrjabin og Langgaard)" 3.-6.- september 2020 i Ribe
Årets festival har Skrjabin som 'gæstekomponist', og blandt de spektakulære højdepunkter er opførelsen af Skjrabins mægtige Prometeus sammen med Langgaards Antikrist. Nigtingale String Quartet spiller alle Langgaards kvartetter på tre koncerter. Nærmere information på festivalens hjemmeside.

December 2019

Antikrist-forspillet i originalversionen på CD
Thomas Dausgaard har i spidsen for Seattle Symphony indspillet originalversionen af forspillet til "Antikrist" (1921-23, rev. 1926) for første gang. På samme CD findes Strauss "Alpesymfoni". (Seattle Symphony Media SSM 1023).

Oktober 2019

Wiener Filharmonikernes Rued Langgaard-indspilning vinder Gramophone Award 2019
Det britiske musikmagasin Gramophone har tildelt dette års prestigefyldte Gramophone Classical Music Award i kategorien "Orchestral musik" til Wiener Filharmonikernes indspilning af Langgaards 2. og 6. symfoni (Dacapo). Læs mere på Dacapos hjemmeside og på Gramophone's hjemmeside.

Ny bind orgelværker publiceret
Rued Langgaard Udgaven har på Edition Wilhelm Hansen publiceret Rued Langgaard: Orgelværker 1907-1949, et bind som rummer syv koncertværker og fire kompositioner for orgel og messingblæsere. Bindet er redigeret af Ulrik Spang-Hanssen, Birgitte Ebert og Bendt Viinholt Nielsen og præsenterets ved en minikoncert i Sct. Matthæus Kirke (Vesterbro) 28. nobember 2019. Mere information om udgivelsen her.

Juni 2019

Antikrist på Deutsche Oper 2020!
Den succesfulde produktion på Staatstheater Mainz i 2018 har inspireret Deutsche Oper i Berlin til at sætte Antikrist op i 2020 med premiere 21. marts. Et helt ungt hold skal stå bag produktionen. Læs mere på Deutsche Opers hjemmeside.

Langgaard-festival under overskriften "Natur" 5.-8- september 2019 i Ribe
Årets festival har Grieg som 'gæstekomponist', og blandt de spektakulære højdepunkter er en mega-Langgaard-koncert den 6. september med opførelser af Hav og Sol, Drømmen og Sfærernes Musik. Nærmere information på festivalens hjemmeside.

Ny indspilning af Langgaards violinkoncert
Violinisten Linus Roth har indspillet Langgaards korte violinkoncert fra 1943-44 på placemærket Hyperion i serien The Romantic Violin Concerto (vol. 22). BBC Scottish SO bliver dirigeret af Anthony Hermus (Hyperion CDA68268).

Fik du smagt en Langgaard-porter?
Under Langgaard Festivalen 2018 lancerede Ribe Bryghus en ny "Rued Langgaard Porter" som en hyldest til komponistens i anledning af hans 125-årsdag. Det har nemlig vist sig, at Langgaard var særligt glad for portere! Desværre er man vist nødt til at tage til Ribe for at smage den, men læs om den her i Ugeavisen Ribe.

Januar-februar 2019

Efterårets udgivelser er blevet flot modtager
Wienerfilharmonikernes indspilning på Dacapo af symfonierne 2 og 6 samt Upåagtede Morgenstjerner (med sopranen Anu Komsi og med Sakari Oramo på podiet) har opnået fine anmeldelser, national og internationalt. Den 15. februar 2019 modtog CD'en P2-prisen som 'Årets klassiske album’. 
Læs nærmere på Dacapos hjemmeside.
Læs her specielt om P2-prisen.

Det andet album i Gunvor Sihm og Berit Johansen Tanges samlede serie med alle Langgaards værker for violin og klaver udkom også på Dacapo i efteråret. Det indeholder bl.a. det stærkt absurde værk Søndagssonate, som her er indspillet for første gang.
Se nærmere på Dacapos hjemmeside.

Juli 2018

Rued Langgaard festkoncert den 19. august!
Rued Langgaard Fonden inviterer til festkoncert i anledning af 125-års jubilæet (28. juli) på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Studiescenen, søndag den 19. august 2018 kl. 16. Der er gratis adgang.

Samtlige klaverværker og Sfærernes Musik udkommet i Rued Langgaard Udgaven
Find nærmere oplysninger om udgivelserne og læs forord og revisionsberetning på Rued Langgaard Udgavens side.

Sfærernes Musik opføres i Glasgow
Næste opførelse af Sfærernes Musik bliver 27. september 2018 i Glasgow Cathedral med BBC Scottish Symphony Orchestra under ledelse af Thomas Dausgaard.

Wienerfilharmonikernes indspilning udkommer til oktober
Indspilningen med Langgaards sy,foni nr. 2 og 6 er berammet til oktober 2018.
Se dirigenten Sakari Oramos introduktion på youtube.

Juni 2018

Stor succes for Antikrist i Mainz! - "Entdeckung des Jahes!" - yderligere 4 opførelser okt./nov. 2018
Den tyske førsteopførelse af Antikrist på Staatstheater Mainz som fandt sted 4. juni under ledelse af Hermann Bäumer og i Anselm Dalferths instruktion blev modtaget med begejstring af publikum og fik en række meget positive anmeldelser i bl.a. Algemeine Zeitung (Mainz), Frankfurter Algemeine Zeitung, på klassiskinfo.de og online Merker. Operaen opføres igen 6., 15. og 25. oktober samt 11. november 2018.
Nyd traileren her.

Januar 2018

Rued Langgaard 125 år i år!
Blandt de spektakulære begivenheder i år bliver:
Wienerfilharmonikernes og Sakari Oramos opførelse af symfoni nr. 6 den 14 og 15. april i Wiener Konzerthaus (og indspilning).
Antikrist opføres på Staatstheater Mainz 4 gange i juni.
Udgivelse af Langgards samlede klaverværker (Rued Langgaard Udgaven).
Udgivelse af Sfærernes Musik (i 100-året for værkets fuldførelse).
Langgaard-Festivalen i Ribe finder sted 30. september til 2. oktober.

September 2017

Samlede indspilning af væker for violin og klaver Vol. 1
Den første CD i Gunvor Sihms og Berit Johansen Tanges planlagte, samlede indspilning af alle Langgaards værker for violin og klaver på 3 CD'er blev lanceret i Litteraturhaus den 19. september. Her kan man for første gang høre Langgaards ufufldendte sonate (2 satser) fra 1909-11. Næste CD kommer i efteråret 2018. Dacapo 8.886130.

Juli 2017

113 mindre orgelværker tilgængelige i trykt form!
Projektet med udgivelse af Langgaards mindre orgelværker startede i 2010 og har nu kunnet afsluttes med en udgave i tre bind ved domorganist Birgitte Ebert og Rued Langgaard Udgavens hovedredaktør, Bendt Viinholt Nielsen. 97 af kompositionerne har ikke tidligere været udgivet. Rued Langgaard Udgaven publiceres af Edition Wilhelm Hansen - se mere her.

Rued Langgaard-festival i Ribe 31. august til 3. september
Overskriften er "Romantik", og 'medkomponisten' i år er 200-års fødselaren Niels W. Gade. Læs mere på festivalens hjemmeside.

April 2017

Berit Johansen Tange udgiver sin tredje Langgaard-CD
Den nye cd med tre førstegangsindspilninger blev lanceret den 2. april.  De tre 'nye' værker er Som en Tyv om Natten (BVN 211a), Chiesa madre (BVN 367) og Sponsa Christi tædium vitæ (BVN 297). CD'en udgives af Dacapo (6.220631). Læs mere på Dacapos hjemmeside.

Symfoni nr. 1 i Sydkorea
Den 27. april opfører Korean Symphony Orchestra Langgaards første symfoni i Seoul Arts Center. Dirigent er Jah-Bom Koo. TV-optagelse er tilgængelig på youtube. Se den her - og bemærk: dirigenten har lært værket udenad!

November 2016

Langgaard i Luxenborg, Stockholm, Göteborg, Glasgow, Wien og Edmonton (Canada)

Symfoni nr. 5 (1. version)
3. december 2016. Orchestre Philharmonique du Luxembourg, dirigent: Ilan Volkov.
Symfoni nr. 2 
16. februar 2017. Kungliga Filharmonikerna, Stockholm, dirigent: Sakari Oramo: solist: Anu Komsi.
17. februar 2017. Gæstespil i Göteborg.
Forspil til "Antikrist" + Symfoni nr. 4
19. marts 2017. BBC Scottish Symphony Orchestra, dirigent: Thomas Dausgaard.
Symfoni nr. 6
23. marts 2017. BBC Scottish Symphony Orchestra, dirigent: Thomas Dausgaard.
Symfoni nr. 2
22. april 2017. Wiener Philharmoniker, dirigent: Sakari Oramo; solist Anu Komsi
Symfoni nr. 4
12. maj 2017. Edmonton Symphony Orchestra, dirigent: Alexander Prior.

 Juni 2016

Messis 1-3 opføres for første gang i Tyskland
Organisten Marcel Rode opfører alle tre dele af Messis den 26 juni i St. Pauls kirke i Nürnberg. Kirken har et unikt, nyrestaureret senromantisk orgel fra 1913.

Maj 2016

Rued Langgaard's SAMLEDE SANGE Bd. 1-3 er udkommet
Edition Wilhelm Hansen har publiceret alle Langgaards værker for sangstemme og klaver i Rued Langgaard Udgavens regi. Der er 134 sange til tyske, danske og norske tekster, hvoraf de 107 ikke tidligere har været publiceret. Læs mere på Edition Wilhelnm Hansens hjemmeside.

Sfærernes Musik opføres to gange i Tyskland i 2016/17
Den 7. september 2016 opføres værket i Berlinerfilharmonien under Berliner Festspiele (Musikfest Berlin) af Deutsche Opers orkester og kor under ledelse af Danald Runnicles.
Læs mere på Berliner Festspieles hjemmeside.

Og den 17. juni 2017 er det i Stuttgart, det sket. Lini Gong, sopran, SWR Vokalensemble Stuttgart og SWR Symphonieorchester bliver dirigeret af Alejo Pérez.
Læs mere på SWR's hjemmeside.

Rued Langgaard Festival 1.-4. september i Ribe
Temaet for årets festival er Langgaard og Ligeti, og festivalen byder bl.a. på en spektakulær 'rumlig' opførelse af Sfærernes Musik i Ribe Domkirke. Se programmet på festivalens hjemmeside.

August 2015

Rued Langgaard Festival 3.-6. september i Ribe
I Carl Nielsen-150-året slås det store slag i Ribe med to opførelser af Antikrist og Nielsen og Langgaards værker sættes op mod hinanden. Det er sjette gang, festivalen afholdes. Se programmet på festivalens hjemmeside.

November 2014

Ny bog om Langgaard af Esben Tange
Mod lyset. Rued Langgaard, musikken og symbolismen er titlen på en ny bog af Esben Tange, redaktør og koncertvært i DR P2 (og kunstnerisk leder af Rued Langgaard Festivalen). Bogen udgives af Taarnborg i Ribe. Den smuk illustrerede bog beskriver paralleller og berøringspunkter mellem Langgaards musikalske idéverden og tendenser i samtidens billedkunst (Willumsen, Rudolph Tegner, Julius Paulsen m.fl.). Omtalen af Langgaards musik koncentrerer sig om symfonierne 1, 10, 12 og 16.

Oktober 2014

Nyt forlag udgiver Rued Langgaards værker og Rued Langgaard Udgaven
Fra 1. oktober 2014 er det musikforlaget Edition Wilhelm Hansen, der publicerer Langgaards musik. Samtidig søsættes et projekt, der i løbet af tre år skal sikre at alle Langgaards utallige klaver- og orgelkompositioner bliver tilgængelige i pålidelige, kritiske nodeudgaver.

September 2014

Nightingale String Quartet udgiver vol. 3 og hædres i London
Den 17. september udkom vol. 3 i ensemblets samlede indspilning af Langgaards i alt 9 stygekvartetter (strygekvartet nr. 1 og 5). Nightingale's enestående indsats: som helt nyt ensemble at kaste over et ukendt og tildels aldrig tidligere indspillet repertoire med entusiasme og succes blev samme dag (17. september) anerkendt med prisen "Young Artist of the Year" ved det engelske tidsskrift Gramophone's traditionsrige prisceremoni i London.
Læs mere på dacapos hjemmeside.

Juli 2014

Rued Langgaard Festival i Ribe 4.-7. september
Festivallen fokuserer i år på Richard Strauss (150 år) og Langgaard. Se det omfattende program på festivalens hjemmeside: festivalens hjemmeside.

Marts 2014

Første roman om Langgaard
Bodil Steensen Leth blev den første forfatter, der skrev en roman om Langgaard, Når solen er begravet (Gyldendal). Forfatteren forholder sig frit til fakta og søger at trænge ind i Langgaards liv og skæbne gennem møder med bl.a. fiktive personer.

Februar 2014

Langgaard and the music of love
Andrew Mellor, redaktør ved tidsskriftet Gramophone, har i netudgaven af bladet skrevet en artikel om de tre værker på Nightingale String Quartet's anden cd med strygekvartettter. Læs artiklen på Gramophones hjemmeside.

December 2013

Nightingale udgiver vol. 2 i serien med Langgaards strygekvartetter
Nightingale String Quartet udgiver 2. december cd nr. 2 (af i alt 3) med Langgaards komplette strygekvartetter. Cd'en indeholder Rosengaardsspil (som ikke før har været indspillet), Strygekvartet (As-dur) og Strygekvartet nr. 4. Stort set al musikken er skrevet inden for nogle få måneder i 1918. Læs mere på dacapos hjemmeside.

September 2013

Langgaard Festival med forrygende oplevelser og en bogudgivelse
Årets festival, den fjerde, bød på den første opførelse i 20 år af Langgaards første symfoni og andre forrygende oplevelser. Samtidig blev en ny lille bog om Langgaard udgivet, Bendt Viinholt Nielsens beretning om Langgaards år ved Ribe Domkirke "Langgaard versus Laub" (ISBN 978-87-91857-06-5). Følg Langgaard Festival på Facebook.

August 2013

Langgaard Festival i Ribe 5.-8. september 2013 - Langgaard & Wagner
Årets festival byder på bl.a. opførelse af Langgaards gigantiske første symfoni i Ribe Domkirke. Læs mere på festivalens hjemmeside.

Januar 2013

Nightingale String Quartet hædres
Strygekvarttetten modtog 19. januar P2-prisen for Årets bedste danske cd, og samme indspilning er blevet nomineret til BBC Music Magazine Awards. Læs mere på dacapos hjemmeside.

Oktober 2012

Langgaard-biografi genudgives
Den første, og hidtil eneste, biografi om Rued Langgaard udkom i 100-året for komponistens fødsel 1993. Bogen blev flot modtaget og hurtigt udsolgt. Forfatteren, Bendt Viinholt Nielsen, har revideret og udvidet bogen, som nu udkommer i denne nye skikkelse under titlen "Den ekstatiske outsider". Forlaget er det samme: Engstrøm & Sødrings Musikforlag.
Bogen er på 398 sider og koster 320 kr. Den kan købes på nettet her. Eller med rabat her.

Juli 2012

10. juli - Langgaards 60 års dødsdag
Gramophone-redaktør Andrew Mellor præsenterede Langgaard i bladets juniudgave, og denne artikel er i netudgaven blevet opdateret med musiklinks til Dacapos indspilninger. Læs og lyt her.

Tredje Langgaard Festival i Ribe åbner 30. august 2012
Årets tema er Langgaard og 150-års fødselaren Debussy. Fredag aften spiller Sønderjyllands Symfoniorkester et stort program med bl.a. RLs 10. symfoni og Debussys Nocturner. Se hele programmet på festivalens hjemmeside.

"Ixion" opføres på the Proms på RLs fødselsdag
Thomas Dausgaard har programsat Langgaards 11. symfoni på koncerten i Royal Albert Hall den 28. juli, netop RLs 119 års fødselsdag. Det er BBC symphony Orchestra, der skal fremføre den kun 5½ minut lange symfoni, som dermed førsteopføres i England.Læs mere her.

Enestående modtagelse af Nightingale String Quartets første Langgaard-cd
Kvartettens første cd udkom i foråret på Dacapo og er blevet entusiastisk modtaget i Danmark, England, USA og Tyskland. Det er både værkernes kvalitet, kvartettens evne til at fortokle de skiftende stemninger i RLs musik og optagelsens tekniske niveau, der roses. Læs mere på Dacapos hjemmeside.

November 2011

Rued Langgaard Festival 2011
Rued Langgaard Festivalens 2. udgave blev afviklet i Ribe i begyndelsen af september under overskriften "Passion" og med hovedvægten på værker af Langgaard og Liszt.. Festivalen lægger nu an til at sætte Langgaard og Debussy i fokus i 2012.
Læs mere på festivalens nye hjemmeside.

Symfoni nr. 1 publiceret
I foråret blev pragtudgaven af Langgaards første symfoni udgivet i Rued Langgaard Udgavens regi. Partituret kan købes hos Edition-S (tidligere Edition Samfundet).

Juli 2010

Sfærernes Musik får UK premiere, ny indsplining udgives samtidig
Den 11. august 2010 opføres Sfærernes Musik ved en af årets Proms-koncerter i London. Det er Thomas Dausgaard i spidsen for DR Symfoniorkestret med kor og solister, som står for opførelsen i BBCs berømte sommerkoncertserie i Royal Albert Hall. En ny indspilning på Dacapo med de samme kræfter ser samtidig dagens lys. Læs mere om disse begivenheder her:
Naxos Classical News (31. juli 2010) og på BBC Proms hjemmeside.

Antikrist i blu-ray-format
Den meget roste DVD produktion af Antichrist er blevet genudgivet i det nye blu-ray-format, som giver bedre lyd og bedre billeder. Læse mere på Dacapos hjemmeside.

Juli 2009

Antikrist er udkommet på tryk
I juni blev operaen efter flere års arbejde publiceret i Bendt Viinholt Nielsens kritiske redaktion. Udgivelsen omfatter henved 600 sider i stort format, fordelt på to bind, dels et partiturbind, dels et kommentarbind om værkets tilblivelse og historie samt videnskabelig dokumentation. Udgivelsen kan købes ved henvendelse til forlaget Edition Samfundet. Hovedsponsor for den prestigefyldte udgave er Lundbeckfonden.

Nye Dacapo-indspilninger
Dacapo har inden for det sidste halve år udsendt en række nye indspilninger af Langgaards musik. Dausgaards serie med symfonierne blev fuldført med udsendelsen af symfoni nr. 1 og en cd med symfoni nr. 15 og 16 samt en række orkesterværker, hvoraf Hvidbjerg Drapa, Danmarks Radio og Res absurda!? ikke tidligere havde været indspillet. I januar udkom alle 7 cd'er i en box som SACD (Super Audio CD).
Flemming Dreisigs nyindspilning af Messis på det store orgel i Vor Frue Kirke udkom i foråret, og de 2 cd'er rummer også Dreisigs nye fortolkning af In tenebras exteriores, som er i familie med Messis' 3. del.
Christina Åstrand har i Tampere indspillet tre danske violinkoncerter, Gades, Lange-Müllers og Langgaards. Det er den finske dirigent John Storgårds, som dirigerer orkestret.
Endelig skal det for fuldstændighedens skyld nævnes, at Rosengårdsviser, Ars Nova/Támas Vetös cd er blevet genudgivet som SACD.
Se mere på Dacapos hjemmeside og check evt. diskografien under langgaard.dk, som nu er opdateret med disse nyheder.

Juni 2009

Langgaard Selskabet har fået ny hjemmeside
Læs om aktiviteter, indmeldelse osv. på selskabets egen hjemmeside. Selskabet afholdt i foråret 2009 en lang række koncerter landet over med sange og kammermusik. Nu planlægges et besøg i Arild 2010 og en Langgaard-festival i Ribe i efteråret 2010.

Langgaard på YouTube
Check to interessante videooptagelser: John Damgaard spiller Fri Klaversonate, og Antikrists prolog som den tog sig ud i Innsbruck i 1999.

Maj 2008

Messis i Rusland for første gang
Den russiske organist Mikhail Misjtjenko har med støtte af Langgaard Fonden stået for den russiske førsteopførelse af hele Messis. Opførelserne fandt sted i Sankt Petersborg, og 1. Aften blev opført i 8.12., 2. Aften 19.1. og 3. Aften 26.4. Se organistens hjemmeside

Sfærernes Musik i USA for første gang
American Symphony Orchestra førsteopfører Sfærernes Musik i USA under ledelse af Leon Botstein. Det sker i Lincoln Center, New York, søndag 1.6. i et program udelukkende med 'atmosfæremusik' - bl.a. Ligetis Atmosphères.

Genhør Langgaardkoncerterne på nettet
Musik, billeder mv. kan ses og downloades på DR P2's hjemmeside.

Marts 2008

Langgaard-koncerter 29. og 31. marts
Rued Langgaard-selskabet står bag to koncerter i hhv. Ribe 29. marts og København (Diamanten) 31. marts. Desuden har selskabet udsendt Jørgen Ernst Hansens lp-indspilning på orglet i Ribe Domkirke (1971) på cd.

Juni 2007

Symfoni nr. 5 på Island
Det er første gang et Langgaard-værk bliver opført på Island, når Islands Symfoniorkester den 13. september 2007 opfører symfoni nr. 5 (1. version) i Reykjavik under ledelse af Petri Sakari.

Symfoni nr. 12-14: månedens cd i Classics Today
Læs mere på ClassicsToday.com.

Maj 2007

Langgaard-Selskabet er en realitet
Den 28. marts blev "Langgaard-Selskabet i Danmark" stiftet. Selskabet har fået et særligt hjørne her på langgaard.dk. Læs mere her.

Nu kan man høre symfoni nr. 2 i originalversionen fra 1912-14.
Thomas Dausgaards indspilninger af symfoni nr. 2 og 3 er udkommet på CD/SACD på Dacapo. Symfoni nr. 2 er her indspillet for første gang i den 38 minutter lange originalversion. Inger Dam-Jensen synger sopranpartiet. Også indspilningen af symfoni nr. 3 med Per Salo som klaversolist rummer en nyhed, idet et overraskende indslag i form af et korparti til sidst i værket er kommet med. Det er ikke hørt siden uropførelsen i 1918.

November 2006

Symfoni nr. 12-14 i Dausgaards serie er udkommet
I sommer indspillede RSO og Thomas Dausgaard Langgaards symfonier 2, 3, 13, 14 og 15, og nu foreligger en cd med nummer 12 (som allerede tidligere var produceret) sammen med 13 og 14. Læs mere på Dacapos hjemmeside.

Nyt om Antikrist
DVD-udgaven har nu fået følgeskab af en surround-sound-cd-udgivelse af operaen (samme indspilning). Læs mere om den på Dacapos hjemmeside (søg på titlen i søgefeltet). Cd'en kan bestilles i selskabets web-shop.
Operaen er med i Kulturministeriets såkaldte Kulturkanon.
I kraft af en stor donation fra Lundbeckfonden er operaen tillige under udgivelse inden for rammerne af Rued Langgaard Udgaven. Værket har ikke tidligere været publiceret og udgaven forventes at foreligge i 2008.

Maj 2005
 

Antikrist ud på DVD
Antikrist blev den første danske large-scale opera på DVD. Produktionen dokumenterer den spektakulære danske førsteopførelse i Ridehuset i 2002, hvor Det Kongelige Teater og Danmarks Radio var gået sammen om at realisere den vanskelige opgave under Thomas Dausgaards musikalske ledelse.
Læse mere på Dacapos hjemmeside, hvor DVD'en også kan bestilles i selskabets "webshop".

Frederiksborg Slotsklokker genopført
Korværket Frederiksborg Slotsklokker, som blev opført i Aalborg i 1919, men som ikke var set siden, kom i 2004 for en dag i Aalborg Sangforening af 1843's arkiver. Det 40 sider store manuskript blev af sangforeningens arkivar Jørn Brøndum-Nielsen overdraget til Det Kongelige Bibliotek, og den 14. maj 2005 blev værket så opført for første gang i "nyere tid". Det skete i Hillerød ved genindvielsen af Frederiksborg Slots klokkespil, der igennem flere år havde været under restaurering. Christian Richardts tekst, som Langgaard benytter, er faktisk indstøbt i klokkespillets store klokker.

November 2004

Nye cd'er
Førsteindspilning af to store klaverværker af Langgaard
Berit Johansen Tange har indspillet en cd på Dacapo med en komplet indspilning af Gitanjali-Hymner (efter Tagore), 10 klaverstykker fra 1918. På samme cd findes den første indspilning af Fantasi-Sonate i originalversionen fra 1916 - et virtuost værk med tydelige referencer til Schumann. Langgaard genbrugte en del af musikken i 1. sats af Vanvidsfantasi, som også findes på cd'en. Den rummer tillige et par mindre klaverstykker. (Langgaard: Piano Works. Dacapo 8.226025). Læs anmeldelsen på Classical Music Web.

 Violin og klaver komplet
Sergei Azizian og Anne Øland har afsluttet serien med Langgaards komplette værker for violin og klaver med vol. 2 (Dacapo 8.226006) indeholdende sonate nr. 3 og 4 og de øvrige sene værker. Vol. 1 er blevet fint modtaget: Violinsonater vol. 1.

Tre symfoni-cd'er i DRSO's nye serie
Dacapo har p.t. udgivet tre cd'er i DRSO og Thomas Dausgaards symfoni-serie, som til dels er baseret på den nye kritiske Rued Langgaard Udgave (se nf.). Symfonierne 4-11 foreligger således nu. Indspilningerne er blevet særdeles godt modtaget internationalt, læs fx følgende anmeldelser på Classical Music Web: Symfoni 4-5 - Symfoni nr. 6-8 - Symfoni nr. 9-11

Rued Langgaard Udgaven
I kraft af en bevilling fra Carlsbergfondet i 2000-02 er der blevet etableret en udgivelsesrække af Langgaards hidtil utrykte værker under betegnelsen Rued Langgaard Udgaven. Der er tale om en kritisk-videnskabelig udgivelsesserie, men hvis formål naturligvis er at sikre at Langgaards musik kan opføres efter et let tilgængeligt og smukt computersat nodemateriale og i så pålidelig en form som muligt. Hovedredaktør for udgaven er Bendt Viinholt Nielsen. Følg med og læs revisionsberetninger og forord under Rued Langgaard Udgaven. Udgivelserne forestås af - og kan bestilles hos - Samfundet til Udgivelse af Dansk Musik (Edition Samfundet).

MESSIS udgivet!
Organist og komponist Flemming Friis har i 2002 udgivet orgelværket Messis på Edition Wilhelm Hansen. De 'tre aftener' er udgivet i separate bind.

Nyt på langgaard.dk
Følgende dokumentationsmateriale er nu tilgængeligt som pdf-filer på hjemmesiden:
Korrespondancen mellem Langgaard og Grøndahl
Liveopførelser af Langgaards orkesterværker
Hold også øje med den løbende opdatering af Bendt Viinholt Nielsens værkfortegnelse (pdf-fil).


INDEX TOP